Turbulens er ikke farligt
Der er mange mennesker, der er bange for at sætte sig op i et fly. Det er der i bund og grund ikke noget mærkeligt i. Og det er på trods af, at flytransport er skønnet at være den sikreste transport, der er opfundet. Transportformen er meget sikrere end bilen eller cyklen i forhold til dødsfald. Men tanken om en stor metalkasse, der letter fra jorden og lander sikkert igen, kan være svær at omfavne, hvis man ikke enten dropper tanken og bare accepterer, at det kan lade sig gøre eller sætter sig ind i statistikkerne for, hvor ofte det går godt, kontra hvor ofte det går galt. Derudover er tanken om at sidde i en lukket metalkasse i 4000 meters højde, der styrter mod jorden og knuses i tusind stykker ubærlig og frygtindgydende.
Turbulensens væsen
Er turbulens farligt? Det korte svar er; nej. Turbulens er almindeligt og harmløst. Det opstår, fordi der kommer en pludselig ændring i luftstrømningerne, som flyet befinder sig i. Man kan sammenligne turbulens med havets bølger. På grund af klippeformationer eller strømme fra den ene eller den anden retning påvirkes havet, og dette vises i bølger. Vand og luft opfører sig på mange måder ens. Hvis man kigger på havet fra mange meters afstand, ser det roligt og fredfyldt ud. Det samme kan man ikke sige, hvis man sidder i en båd. I båden kan havets strømninger mærkes. Det samme gælder i luften. Den eneste reelle forskel er, at vi kan se bølgerne på havet. Derfor virker vinden, der påvirker et fly mere uhåndgribeligt og farligt, fordi vi ikke kan se den.
Turbulens sker ved atmosfæriske forstyrrelser
Hvad er turbulens?
Turbulens er bevægelser i luften, der opstår på grund af ændringer i luftstrømningerne. På trods af, hvad man måske skulle tro, er det ikke kun stærk vind, der påvirker luftstrømningerne. Det er mange forskellige ting. I den nedre atmosfære er den typiske årsag for turbulens terrænforstyrrelser såsom hav, kyster og bjerge. Man kan se det som forhindringer for luftstrømmen. Når disse forhindringer rammer luftstrømningerne, rammer de også flyet og skaber turbulens. Mange ting kan skabe turbulens - bygninger, skove og bakker kan være med til at skabe ustabilitet i atmosfærens lufttryk, og så er det ligegyldigt, at flyet er mange meter over selve terrænet.
Varmt luftlag forneden og koldt luftlag foroven
Det er dog ikke kun terrænet, der er årsag til turbulens. Et fly kan også opleve turbulens ved atmosfærisk tryk såsom ved temperaturforskelle. Dette kaldes termiske turbulens. Det opstår ved et varmt luftlag forneden og et koldt luftlag foroven i forhold til flyets placering. Denne temperaturforskel er også årsag til byger med kraftige vindstød, hagl, lyn og torden. Piloter ynder efter evne at undgå at flyve mellem disse temperaturforskelle, da de er årsag til værst turbulens.
Turbulens inddelt i kategorier
Luftfartsbranchen har tre forskellige kategorier for turbulens: light, moderate og severe. Den første, light, føles som en svag rysten, som de færrest rigtig ville lægge mærke til. Moderate gør det svært at holde kaffen i kaffekoppen. Severe er meget sjælden. Den opstår typisk ved tornadoer og cykloner. Her bliver man kastet rundt i flysædet og vil typisk være årsag til, at en flyrejse bliver aflyst som følge af dårligt vejr. Sker der severe turbulens, mens man er i luften, vil piloten som udgangspunkt sænke flyet ned i en lavere højde og derved formindske turbulensen. Dette gør piloten dog kun for passagerernes skyld, da severe turbulens ikke kan skade flyet, uanset om piloten flyver lavt eller ej. Dette betyder, at der skal ske noget ekstraordinært, enten i vejret eller med flyets konstruktion, før flyvningen er farlig for passagererne.
OM FORSINKEDEFLY.DK
Forsinkedefly.dk er en dansk informationsside, som ejes og drives af Go-IT ApS. Du kan på hjemmesiden læse om, hvilke rettigheder du har, når du bliver udsat for en flyforsinkelse eller en flyaflysning. Forsinkedefly.dk tager forbehold for evt. fejl i indholdet. Priser og informationer bliver holdt opdateret. Tjenesten er reklamefinansieret. Du kan kontakte os pr. e-mail ved at skrive til info@flyjura.dk (forvent svar inden for 48 timer).
Partner-sites:
Legalhero.dk
Skødeservice